1.02.2011

Drakula Istanbul'da 29 Ocak 2011 tarihli program kaydi


5 yorum:

  1. Keşke FRP kavramı dinleyicilere AD&D firmasının tekelinde anlatılmasaydı. FRP oyunları illa ki büyücülerin, elflerin, savaşçıların, cücelerin..vs bulunduğu bir Tolkienvari masal dünyasında geçmek zorunda değil. Star Wars'dan, Harry Potter'a, Cthulhu'dan Conan'a, WoD'a kadar tonla farklı evrende FRP oynanabilir. Hatta bütün bunları bir kenara koyup günümüz Beyoğlu'nda geçen, iki sıradan insanın rol aldığı bir oyun, arkadaşınızın belirttiği gibi 600 sayfalık 3 kitaba hiç bakmadan, hem de çok tutarlı bir şekilde kurgulanabilir. Tabii sizin de "ayy sen FRP mi oynuyosun, kesin paladin ol" şeklinde karşılaştığınız, FRP'yi küçümser bakış açısının altında da ülkemizde genellikle AD&D'nin daha düşük yaş grubuna hitap eden oyunlarının bilinmesinin payı var.

    YanıtlaSil
  2. Şahsım, fazla derece FRP konusunda bilgili olmadığı için bu program çok hoşuma gitti. Özellikle son kısımda "görüşmek üzere" cümlesiyle edilen vedanın ardından oynanan oyun bir radyo programına göre çok başarılıydı. Gerektiği yerde gerektiği seslerin gelmesi ve DM'in arada gelen huşu içindeki yankılı sesi oyuna derinlik kattı.

    Yalnız Mert arkadaşın ilk cümlesinde bahsettiği tekel olayı yanlış bir anlaşılmadan kaynaklanıyor herhalde. Son bölümde yaptıkları FRP'de bunun bir örneğiydi aslında.

    FRP'nin sadece belli bir düzene göre değil, her türde ve her şekilde oynanabildiğini ben de savunuyorum. Özellikle pek fazla kuraldan hazzetmeyen ve kesinlikle yüzlerce sayfa kural kitabı okuyamayacak birisi olaraktan birçok farklı türden de oyun oynandığını görmüşümdür mesela. Sadece alanımız fantastik olduğuğu için FRP diyoruz yoksa normal bir düzenle ilgili oyun oynanırsa RP diyerek kotarabilirsiniz.

    Gelecek programı merakla bekliyorum, ağzınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Yorumlariniz icin cok tesekkurler. Ozgur de ben de FRP konusunda cok bilgili degildik. Bu programa hazirlanirken ve yorumlariniz sayesinde biz de birseyler ogrenmis olduk. Sanirim AD& D tekelinden bahsetmemiz gerekirdi fakat magicalbronze'un da dedigi gibi kurguladigimiz oyunun orta dunyayla hic alakasi yoktu. Tamamen bizim radyo programini temel alan bir kurguydu. Sanirim bu haftaki programda kurgunun kendi ozgu hali daha iyi anlasilacak. Yorumlariniz icin cok tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. Bence çok keyifliydi. Hatta konsepti bu şekilde ve biraz daha radyo tiyatrosu kıvamında bir program daha yapsanız her hafta onu da dinlerim.

    Mert'in belirttiği konulardan haberdar olmama rağmen bu programın, herhangi bir üniversitenin frp kulübünün radyosunda yayınlanmadığı gerçeği çok açık, ki kendisi de belirtmiş, AD&D 90'lı yılların sonunda türkiye'de kutu oyun çıkarmış, türkçeleştirilmiş kitap basmış, rol yapma oyunları sektöründe tek kurum.

    Merakla ve sabırsızlıkla bu haftaki programı bekliyorum. Bakalım kahramanlarımız Özgür ve Irmak neler yapacaklar. :O
    Bi de Emrah no'oldu içerde?!?

    YanıtlaSil
  5. @magicalbronze - AD&D tekelinde anlatılmasaydı derken ülkemizde en çok bilinen setting olmasından bahsetmiyorum, programda sadece ondan bahsedilmesini kastettim. Çünkü programın FRP hakkında bilgi verilen ilk kısmında DM arkadaşımız sadece AD&D'den ve onun kurallarından bahsediyor. Anlattığı ırklar, mekanlar, zar ve kural sistemi..vs hep AD&D'ye ait. İkinci kısmı özgün bir kurguyla hazırlanmış bir oyun olabilir, bunu bugünkü bölümde göreceğiz ancak ilk kısım AD&D tekelinde anlatıldı. Zaten FRP dünyasında bir AD&D tekelinden pek söz edilemez bana kalırsa, özellikle son yıllarda old WoD tarihsel derinliği ve detayı, daha çok +18 yaş grubuna hitap etmesi, oyun sisteminin daha net olması gibi etkenlerle AD&D'den öne geçmiş durumda. new WoD ise daha tamamlanmamış olduğundan oWoD'un tutarlılığını gösteremiyor henüz ama sinema ve TV dünyasında vampir, kurtadam gibi mitlerin öne çıkması sayesinde popülerliğini koruyor. AD&D'nin en çok bilinen settingleri Forgotten Realms ve Dragonlance ise artık iyice tüketilmiş durumda. Bir diğer popüler setting Ravenloft da zamanında şirket tarafından yeterli ilgiyi görmediğinden gotik konseptinde liderliği WoD'a kaptırdı.

    @Gökçe - Zaten bir üniversitenin FRP kulübünün radyosunda yayınlanmadığı, daha geniş(ve muhtemelen bu işlerden bihaber) kitlelerin ulaşabileceği bir program olduğu için daha geniş bir bakış açısıyla anlatılması gerekirdi diye düşünüyorum. Yoksa bir FRP kulübü üyesi zaten FRP'nin AD&D'den ibaret olmadığını muhtemelen biliyordur.

    Radyo tiyatrosu kısmına katılıyorum, keşke program biraz daha uzun olsa da her hafta bir kısmını bu maceranın devamına ayırsanız. Hatta Orson Wells'in yaptığı gibi ilginç sürprizler hazırlanabilir.

    YanıtlaSil